El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya DESESTIMA el nostre recurs davant de l’aprovació del PEUI tanatori a Sants.

El passat 7 de juny, la Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va DESESTIMAR el recurs contenciós administratiu interposat per la Plataforma contra l’acord del Ple de l’Ajuntament de Barcelona de data 24 de juliol de 2020 que aprova definitivament el “Pla Especial Urbanístic Integral per a la concreció d’ús i determinació de les condicions de l’edificació de la parcel·la dels carrers Comtes de Bell-Lloc 76-78 de Barcelona» i ens imposa les costes causades en aquest procediment.

La sentència conclou que els arguments i fonaments de dret que vam formular a la demanda no són aplicables, que són:

  • Que el PEUI no té la necessària cobertura jurídica que hauria hagut d’oferir-li el PGM a efectes, primer, d’“emplaçament” de l’ús tanatori en una parcel·la qualificada com a equipament comunitari i, en segon lloc, de “compatibilitat” de l’ús específic de tanatori en una zona predominantment residencial.
  • Que la Memòria del PEUI no és coherent amb la realitat ni justifica suficientment l’existència d’una raó imperiosa d’interès general i la necessitat d’implantar un tanatori privat en una zona que ja compta amb altres, a través de la necessària anàlisi d’alternatives d’emplaçament que serveixin a les especials exigències de motivació i necessitat que un pla de tan reduït àmbit exigeix, incorrent en arbitrarietat.
  • Que el PEUI s’ha aprovat sense dur-se a terme en absolut, ja de forma independent, ja a la mateixa Memòria del pla, el preceptiu estudi de la perspectiva de gènere.
  • Que el PEUI s’ha aprovat sense sol·licitar-se ni emetre’s el preceptiu informe de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona.

Fàbrica Germans Climent

La Fàbrica Germans Climent és un conjunt fabril d’estil noucentista, obra de l’ arquitecte Modest Feu i Estrada, que data de l’any 1925, i que está catalogat i protegit
pel Departament de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona com a
Bé Cultural d’Interès Local. És un conjunt de naus, avui dividides, amb la coberta de volta de canó de teula. Tota la construcció és d’obra vista, excepte l’estructura amb pilars i l’encavallada de ferro.

Imatge: Àmbit del PEUI del Tanatori de Sants

Una lluita veïnal de més de 4 anys

Tan bon punt vam tenir notícia del projecte de la funerària, ens vam organitzar per evitar la instal·lació d’un tanatori a Can Climent. Al llarg de tot aquest temps hem dut a terme tota mena d’actes per mostrar el nostre rebuig al projecte: presentació de 65 al·legacions, manifestacions al carrer (malgrat la pandèmia), recollida de més de 7.000 signatures, reunions amb polítics «a peu de carrer», que coincideixen amb nosaltres en el fet que aquest emplaçament no és adequat per situar un tanatori, denúncies al Síndic de Greuges, declaracions en mitjans de comunicació, etc.

Al gener de 2021 vam iniciar una sèrie d’accions legals per evitar la instal·lació d’un tanatori privat a la Fàbrica Germans Climent situada al carrer Comtes de Bell-Lloc, 76-78 de Barcelona.

Per tal de cobrir les despeses del procés judicial, vam engegar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Kukumiku que va comptar amb un ampli suport veïnal. Es van recaptar més de 15.000 € a través de petites aportacions de veïns i veïnes.

Tot i la sentència adversa del nostre recurs per impugnar el PEUI podem sentir-nos satisfets i orgullosos d’haver recuperat la Plaça Can Climent, un espai públic catalogat com a Parcs i Jardins, que la funerària pretenia convertir en el seu jardí de comiat particular i pàrquing per als seus clients, com si es tractés d’una “extensió” de les seves instal·lacions.

Així mateix, l’Ajuntament ha reconegut obertament i de forma inequívoca la “fragilitat” de l’Ordenança de Serveis Funeraris de Barcelona, una normativa incompleta i oberta a interpretacions, ineficient per ordenar el sector en decidir, a iniciativa i proposta de la Plataforma, l’elaboració d’un nou PEU (Pla Especial Urbanístic) per a la implantació o ampliació d’equipaments funeraris a la ciutat de Barcelona. Aquest Pla, ara en fase de debat i que s’aprovarà definitivament en properes dates, determinarà a quins sòls d’equipament es podran ubicar aquestes activitats. En conseqüència, definirà un nou marc legal segur, clar, sòlid i consensuat amb tots els agents implicats per evitar que, en el futur, cap altre barri de Barcelona hagi de patir un conflicte com el nostre.

Recordar també, que estem a l’espera de la resolució de la nostra demanda contra l’atorgament de la Llicència d’Obres. Actualment està pendent de concretar la data per a la votació i decisió del jutge.

Les demandes de la Plataforma

  1. Que l’Ajuntament estudiï una fórmula que permeti a la propietat permutar l’edifici existent a la finca per un altre espai del districte o la ciutat, o adquirir-lo de manera que la totalitat del conjunt d’edificis de Can Climent passin a ser de titularitat i ús públic.
  2. Que Can Climent esdevingui un nou Centre de Cultura Popular pel barri. Un equipament al servei de les diferents associacions i entitats de cultura popular i espai d’ús social i veïnal.

Nosaltres continuarem treballant per, entre tot@s, aconseguir tenir el barri que ens mereixem.

Publicado por Stop Tanatori

Defensem el barri, l'espai públic i el patrimoni dels especuladors que pretenen fer-nos fora dels nostres espais. Ja ho van aconseguir amb el Happy Parc.

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar